El Premi ICIP 2013 reconeix l’exgeneral bosnià d’origen serbi, Jovan Divjak, “pel seu coratge, com a militar, en desobeir les ordres de l’Exèrcit Popular Iugoslau i defensar Sarajevo durant el setge de la Guerra dels Balcans, i posteriorment, per la seva dilatada tasca cívica, amb diverses iniciatives a favor de les víctimes de la guerra“.

Jovan Divjak va néixer a Belgrad l’any 1937 en el sí d’una família sèrbia originària de la regió bòsnia Bosanska Krajina. La primavera de 1992, quan va començar el setge a Sarajevo, Divjak va rebre l’ordre de Belgrad de sortir de la ciutat. Ell la refusà i va abandonar l’Exèrcit Popular Iugoslau per servir com a comandant a l’Exèrcit de la República de Bòsnia i Hercegovina, en un acte de desobediència i de compromís amb els que patien l’agressió. Des d’aquesta nova posició, Divjak va supervisar i coordinar la defensa de Sarajevo – símbol de la multietnicitat- davant de l’atac de les tropes sèrbies, liderades pel general Radovan Karadzic. Per aquest actitud coratjosa se l’ha conegut com ‘el serbi que va defensar Sarajevo’, malgrat que ell es defineix com a bosnià nascut a Belgrad, i és considerat un heroi nacional a Bòsnia.

Un cop retirat de la carrera militar, el 1994, Divjak va participar en la fundació de l’associació OGBH (“L’Educació construeix Bòsnia i Hercegovina”), de la qual actualment n’és director executiu. L’associació treballa per assegurar l’escolaritat de tots els nens víctimes de la guerra de Bòsnia, independentment de la seva ètnia, proporcionant-los beques i suport material. Per la seva tasca a l’associació, Divjak ha rebut nombrosos reconeixements locals i internacionals.

La cerimònia de lliurament del guardó va tenir lloc el 17 de març de 2014 al Palau del Parlament de Catalunya.

Compartir