La Missió Catalana d’Observació Electoral per a les eleccions presidencials de Colòmbia del passat 29 de maig (MOECatCol) ha constatat, en una valoració preliminar, que la jornada electoral ha transcorregut de forma pacífica i en un ambient de tranquil·litat.

La missió ha destacat la professionalitat del personal de l’administració electoral i de les institucions presents als punts de votació, així com les mesures d’accessibilitat a la majoria de col·legis electorals i la resposta donada a les persones amb mobilitat limitada. Amb tot, l’observació ha advertit d’indicis de compra de vots o intimidació en algunes meses de votació, sobretot en àrees rurals, fet que repercuteix negativament en el procés electoral.

La MOECatCol ha estat coordinada per la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia i ha estat formada per representants polítics, entitats i institucions, entre les quals l’ICIP, a més d’un equip de coordinació d’ODEM (Observadors per la Democràcia).

En total, el grup ha comptat amb 36 persones, les quals han estat present a cinc territoris del país, tres dels quals considerats d’alt risc o risc extrem per la Defensoría del Pueblo colombià (Valle del Cauca, Norte del Cauca, Urabá, Magdalena Medio i la ciutat de Bogotà). S’han fet 81 observacions a un total de 39 centres de votació, tant de zones urbanes com rurals.

La missió publicarà un informe final amb les conclusions complertes del desenvolupament de la jornada electoral i recomanacions per contribuir a la millora del procés electoral en futurs comicis al país.

Segons els resultats provisionals, el candidat de Pacto Histórico, Gustavo Petro, ha estat el més votat amb un 40,32% dels vots, seguit del candidat del moviment Liga de Gobernantes Anticorrupción, Rodolfo Hernández, amb un 28,15% dels vots. Tots dos s’enfrontaran en una segona volta el proper 19 de juny. 

Compartir