L’ICIP, l’Ajuntament de Barcelona i Taula per Mèxic estan preparant el fòrum “Periodisme i Construcció de Pau a Mèxic: protegir periodistes, garantir la llibertat de premsa”, que se celebrarà a Ciutat de Mèxic els pròxims 20 i 21 de juny. El propòsit de l’esdeveniment és reflexionar sobre les necessitats que afronta el periodisme crític a Mèxic i crear un espai de trobada entre professionals exposats a riscos i amenaces constants. Amb onze periodistes assassinats des de principis d’any, Mèxic és avui en dia un dels països més perillosos del món per exercir la llibertat de premsa, un dels pilars bàsics per a la construcció de pau. 

L’organització del fòrum pren com a punt de partida el programa d’acollida temporal ‘Barcelona protegeix periodistes de Mèxic’ que impulsa l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Taula per Mèxic, i que té per objectiu facilitar l’estada a la capital catalana de periodistes amenaçats com a conseqüència de l’exercici lliure de la professió. És per això que les jornades comptaran amb la participació de diferents periodistes acollits al programa i abordaran la importància dels mecanismes de protecció i de l’acompanyament psicosocial als i les professionals amenaçades.

El fòrum “Periodisme i Construcció de Pau a Mèxic” se celebrarà al Centro Cultural Bella Época i compta amb la col·laboració de diferents associacions de periodistes mexicanes com Artículo 19, CIMAC i Periodistas de a Pie, així com l’entitat Aluna Acompañamiento Psicosocial

Una mirada de construcció de pau

Entre les persones participants hi ha destacats professionals de la comunicació que fa temps s’han erigit com actors imprescindibles tant per a la denúncia com per a la transformació social i la construcció de pau en un país, Mèxic, on es registren greus violacions dels drets humans. El seu paper és fonamental en la investigació, la documentació i l’anàlisi de les múltiples violències, identificar les instàncies responsables d’aquestes violències i donar visibilitat a respostes ciutadanes i comunitàries que s’hi oposen i proposen alternatives.

El fòrum s’inaugurarà el dilluns 20 de juny amb la benvinguda institucional a càrrec dels representants de l’ICIP, l’Ajuntament de Barcelona i la Taula per Mèxic. En la jornada inaugural participaran la directora general del Mecanisme de Protecció Integral de Persones Defensores de Drets Humans i Periodistes de la Ciutat de Mèxic, Tobyanne Ledesma Rivera i el representant a Mèxic de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Guillermo Fernández-Maldonado. La periodista i documentalista mexicana, Daniela Rea, serà l’encarregada de pronunciar la conferència marc.

Durant el dilluns i el dimarts 21 de juny tindran lloc diverses taules rodones en les quals participaran periodistes de Mèxic, però també de Colòmbia, el Salvador i Catalunya. Durant els dos dies es tractarà la situació actual del periodisme crític a Mèxic, els reptes d’exercir el periodisme d’investigació en contextos violents, la contribució del periodisme en la construcció de pau, l’acompanyament psicosocial als i les periodistes amenaçades i els instruments de protecció integral a professionals de la comunicació en risc. 

Compartir