L’ICIP ha publicat el llibre número 27 de la col·lecció ‘Eines de pau, seguretat i justícia’. Es titula ‘Un marc alternatiu per a la seguretati és obra d’Olga Batallé, Teddy Baker i Francesc Teodoro. L’informe presenta les anomenades “teories alternatives de seguretat” i analitza com aquestes teories estan vinculades a pràctiques de seguretat innovadores.

Els discursos sobre la seguretat han estat tradicionalment lligats a la defensa de la integritat estatal i l’estabilitat política. Malgrat tot, al llarg de les darreres dècades, corrents crítiques han vist l’arrel de la inseguretat en altres problemes: la desigual distribució de recursos, la discriminació per sexe o raça, el canvi climàtic, etc. Encara més, es considera que les versions més tradicionals de la disciplina sovint agreugen la situació de violència a la qual es vol fer front. Com a resultat, s’han anat generant una sèrie de teories alternatives que han obert noves perspectives sobre la seguretat, així com dels mitjans necessaris per proveir-la.

Aquesta eina té per objectiu apropar entre elles aquestes teories que són crítiques amb una seguretat purament estatal i armada, i així reduir la distància entre els seus plantejaments i exposar un mínim comú per a la transformació. Alhora, pretén contribuir a flexibilitzar els límits dicotòmics entre «teoria» i «pràctica»

Sobre l’autoria

El llibre compta amb la participació d’una autora i dos autors:

Olga Batallé Gol és jurista i economista per la Universitat Pompeu Fabra, i graduada en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Ha col·laborat en àrees d’investigació i recerca legal d’entitats centrades en la defensa dels drets humans des d’una perspectiva de gènere.

Francesc X. Teodoro Alandete és graduat en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Ha cursat un Research Master’s a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI). Ha col·laborat amb diverses ONG i think tanks com Caritas España a Palestina, NOVACT i CIDOB.

Teddy Baker és llicenciat en Relacions Internacionals per la London School of Economics i ha cursat un Research Master’s a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI). Ha treballat amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (UNCHR), a The Entrepreneurial Refugee Network i com a assistent de recerca a l’IBEI. Actualment treballa a l’Institute for Integrated Transitions (IFIT) de Barcelona.

Els coordinadors del llibre han estat Sandra Martínez, responsable de l’àrea Alternatives de seguretat de l’ICIP, i Guifré Miquel Fageda, bibliotecari de l’ICIP. L’ha publicat Líniazero edicions i el trobareu en tres idiomes: català, castellà i anglès. El llibre ha estat editat en paper i en PDF i ePub seguint criteris de sostenibilitat.

‘Un marc alternatiu per la seguretat’ forma part de la col·lecció de l’ICIP ‘Eines de pau, seguretat i justícia’, un conjunt de llibre que volen ser un suport útil per a les persones que, amb diferents graus d’implicació, se senten compromeses amb el treball per la pau.

Compartir