Barcelona ha acollit del 15 al 17 d’octubre de 2021 el II Congrés Mundial per la Pau, coorganitzat per l’ICIP i l’International Peace Bureau (IPB), i en el qual han participat 2.600 persones, que han seguit el centenar de conferències, tallers i esdeveniments culturals programats.

Sota el títol “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia“, el congrés s’ha celebrat en format híbrid, amb activitats presencials, repartides entre el Centre de Cultura Contemporània (CCCB) i la seu de Blanquerna – Universitat Ramon Llull, i retransmeses per internet.

900 persones han assistit de forma presencial al congrés, mentre que 1.700 ho han fet de manera virtual des de 126 països. A Barcelona s’han pogut escoltar activistes de l’Afganistan, Corea, Europa, els Estats Units, l’Índia o Mongòlia parlar de qüestions com el desarmament nuclear, la justícia climàtica, el racisme i els drets dels pobles indígenes.

Tal com explica el director executiu de l’IPB, Reiner Braun, aquest és l’esdeveniment internacional per la pau més important d’enguany. “Des del meu punt de vista, ha estat el congrés adequat en aquest difícil moment polític, i en el lloc adequat perquè hem rebut un gran suport de la ciutat. L’IPB seguirà treballant per un major compromís per la pau després del congrés”.

El congrés va néixer amb l’objectiu de dinamitzar el pacifisme internacional, ser un punt de trobada de diferents actors, redefinir l’acció per la pau i, com diu el lema del congrés, reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau.

Segons Jordi Calvo, vicepresident de l’IPB i membre del comitè local, aquests reptes s’han aconseguit: “Al congrés hem constatat que el moviment pacifista no està sol. La gran participació de moviments feministes, antiracistes i per la justícia global en les conferències i seminaris mostren que el pacifisme està més viu que mai, però que necessita adaptar-se a les noves narratives i generacions. Després d’aquest congrés el moviment per la pau català, espanyol, europeu i mundial és més fort”.

El congrés es va inaugurar divendres 15 d’octubre amb un acte que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau. En aquesta sessió inaugural van participar noms destacats com el polític britànic Jeremy Corbyn i la directora executiva d’ICAN, Beatrice Fihn.

Vídeo íntegre de la sessió inaugural, divendres 15 d’octubre

Homenatge a Arcadi Oliveres

Al llarg del cap de setmana s’han portat a terme un centenar d’activitats, entre tallers i conferències (vegeu les organitzades per l’ICI`P en aquest enllaç´). També hi ha hagut espai per la part lúdica, amb un concert de la trompetista Memi Sillah i la banda Bigwé, mentre que la part més emotiva ha estat l’homenatge que les entitats i institucions del moviment per la pau de Catalunya han fet al mestre i referent Arcadi Oliveres, mort el passat mes d’abril, al Pati de les Dones del CCCB.

Representants del moviment han desplegat una pancarta on s’hi podia llegir “Gràcies sempre, Arcadi. De per vida” i han cantat la cançó Imagine, de John Lennon.

Exposició “Cara a cara amb les violències”

Coincidint amb la celebració del congrés, l’ICIP ha inaugurat aquest cap de setmana l’exposició fotogràfica Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica. La mostra, creada pel col·lectiu Ruido Photo s’ha pogut veure a la plaça Joan Coromines de Barcelona.

Imatge de l’exposició a la plaça Joan Coromines de Barcelona

Podeu descarregar-vos imatges del Congrés Mundial per la Pau en aquest enllaç.