Segon Congrés Mundial
per la Pau

Del 15 al 17 d’octubre Barcelona acollirà el Segon Congrés Internacional per la Pau, una trobada de representants i organitzacions del pacifisme a nivell mundial organitzada per l’International Peace Bureau (IPB) i l’ICIP.

Amb el títol “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia”, el congrés comptarà amb participants de 40 països, amb activitats presencials, conferències i tallers, la majoria dels quals tindran lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). 

L’esdeveniment vol ser un punt de trobada de diferents actors del pacifisme internacional, redefinir l’acció per la pau i, com diu el lema del congrés, reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau.

Al mateix temps es vol afavorir sinergies entre organitzacions i individus, i entre moviments socials interconnectats que lluiten per la justícia global: defensores de la pau i el desarmament, activistes feministes i LGTBI+, ecologistes i activistes del clima, antiracistes i indígenes, defensors dels drets humans i sindicalistes.

Format híbrid

A causa de la situació actual de pandèmia, el congrés tindrà un format híbrid i moltes de les activitats es podran seguir a través d’internet.

Podeu consultar el programa complet en aquest enllaç.

Més de 30 ponents

Durant els tres dies del congrés hi haurà xerrades i conferències a càrrec de més d’una trentena de ponents. Entre els participants hi ha noms destacats com Noam ChomskyVandana ShivaJody WilliamsMartin ChungongWada Masako i Beatrice Fihn. També es faran diferents tallers sobre ‘Economia de pau’, ‘Acords de pau per acabar guerres’, ‘Periodisme noviolent per a la pau’ o Pau, racisme i migracions’.

L’organitzador principal del congrés és l’IPB, una entitat que té la seva oficina central a Berlín i compta amb oficines a Barcelona i Ginebra. L’oficina de la capital catalana funciona des de fa quatre anys i des d’aquí és dinamitza la campanya internacional per la reducció de les despeses militars, la Global Campaign on Military Spending (GCOMS), gestionada en col·laboració amb el Centre Delàs.  

L’IPB té una xarxa de 400 membres i el Centre Delàs forma part de la junta directiva. A Catalunya, a més del Centre Delàs, hi ha altres entitats que formen part de l’IPB: Justícia i PauFundipauUnipauEscola deCultura de Pau i Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU.

Activitats de l’ICIP

Amb motiu del congrés, l’ICIP està preparant diverses activitats, inclosa l’estrena d’una nova exposició sobre violència a l’Amèrica Central i tres conferències, a més d’un concert i un homenatge a l’Arcadi Oliveres.

Durant els tres dies del Congrés es podrà veure a la Plaça de Joan Coromines l’exposició “Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica”, creada pel col·lectiu Ruido Photo.

Durant la celebració del congrés, l’ICIP organitzarà tres conferències amb diferents col·laboradors. El dissabte 16 a les 12 h tindrà lloc l’activitat “Dones en la diàspora construint la pau” on es presentarà i parlarà del nou informe ICIP, “Les dones i la construcció de la pau des de la diàspora i l’exili a Europa”.

La segona conferència tindrà lloc el diumenge 17 d’octubre a les 10.45 i es titula “10 anys de pau al País Basc: el paper de la societat civil”. Se centrarà en el paper que han jugat i segueixen jugant en el procés de pau diverses organitzacions de la societat civil al País Basc. També es recordarà la Conferència Internacional de Pau que l’organització social basca Lokarri va organitzar el 17 de setembre de 2011.

L’última de les xerrades organitzades per l’ICIP també es farà diumenge 17 a les 10.45. Es titula “Defensar els drets humans, promoure la pau”. S’organitza amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) , en representació del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans, i es parlarà de les múltiples connexions entre defensar els drets humans i construir la pau.

Un concert i un homenatge a l’Arcadi Oliveres

L’ICIP també serà un dels responsables de liderar la part lúdica del festival amb un concert que es farà el dissabte per la tarda al Pati de les Dones del CCCB (17.30h). En aquest concert hi participarà Bigwé i la cantant Memi Sillah i la seva banda.

Abans de la música, les entitats de pau de Catalunya retran un homenatge a l’activista Arcadi Oliveres, qui va morir el passat 6 d’abril. En aquest acte es recordarà la seva figura clau pel moviment de pau català.

Tallers en el marc del Congrés

Última actualització: 13/10/2021