Aquest dijous 21 de setembre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Pau, l’ICIP ha lliurat el Premi ICIP Construcció de Pau 2023 a les associacions “Dones víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovina” i “Infants oblidats de la guerra” en una cerimònia al Palau del Parlament de Catalunya.

Les associacions premiades treballen en la documentació de violacions durant la guerra dels Balcans i el reconeixement legal i social dels infants nascuts en situacions de violència sexual. El guardó reconeix la seva tasca de “denúncia de les violacions com a arma de guerra, de lluita contra la impunitat i d’empoderament i visibilització de víctimes de la violència sexual”.

La cerimònia ha estat presidida per la presidenta del Parlament, Anna Erra, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens, el qual ha destacat que la concessió del premi “vol significar aquelles persones i entitats que treballen contracorrent, posant en valor la dignitat de les víctimes i construint ponts allà on hi ha murs mentals”. En el seu discurs, el president de l’ICIP ha recordat que les agressions sexuals són “crims de lesa humanitat” i un “recordatori de la bestialitat de la guerra” i ha fet èmfasi en la necessitat de treballar amb el paradigma de la cultura de pau, per un “món sense misèria, més just i igualitari”.

Font: ICIP

El tret de sortida de l’acte ha estat la representació d’un fragment de l’obra teatral “Encara hi ha algú al bosc”, inspirada en les experiències de supervivents de la guerra de Bòsnia i creada pel col·lectiu Cultura i Conflicte, l’entitat que ha presentat la candidatura guanyadora al Premi ICIP.

Precisament, la periodista i membre de Cultura i Conflicte, Teresa Turiera-Puigbò, ha llegit la glossa de les entitats guardonades i ha definit les persones que reben el premi com a “supervivents de la guerra i víctimes de la pau” perquè durant trenta anys han hagut de patir “no només les conseqüències físiques i psicològiques de les agressions que van rebre sinó també la negació com a víctimes per part de les institucions i el silenci i l’estigma per part de la societat on viuen”. En el seu discurs, Turiera ha destacat la tasca “discreta i silenciosa” de les associacions premiades i ha recordat que la violència sexual és un crim que “es repeteix, encara, a la majoria de conflictes actuals”.

En nom de l’associació “Dones víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovina” han recollit el guardó Meliha Merđić i Amela Medjuseljac. En el seu discurs d’acceptació del premi han recordat que “les supervivents de violacions encara pateixen l’estigma de la societat” i han defensat que gràcies als testimonis que ha aconseguit reunir l’entitat des de la seva fundació, l’any 2003, molts criminals de guerra han estat jutjats i sentenciats. Per la seva banda, en nom de l’associació “Infants oblidats de la guerra”, han estat presents a la cerimònia Ajna Jusic i Alen Muhic, nascuts fruit d’una violació. En el moment de recollir el premi, Jusic ha recordat que els infants nascuts de la guerra viuen en un context d’”injustícia social” ja que “els seus drets fonamentats per a una vida digna han estat anul·lats”, i ha denunciat la inacció de la comunitat internacional i l’incompliment dels requisits per a la pau per part de Bòsnia i Hecergovina.

L’acte de lliurament del Premi ICIP Construcció de Pau l’ha clos la presidenta del Parlament, Anna Erra, qui ha destacat el treball per la pau de les entitats premiades i ha lloat la tasca de l’ICIP en la promoció de la pau dins i fora de Catalunya.

El Premi ICIP, una trajectòria de dotze anys

El Premi ICIP Construcció de Pau, instaurat l’any 2011, té la finalitat de reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

El premi consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol, i una dotació econòmica de 6.000 euros. Al llarg dels seus dotze anys d’història, el Premi ICIP ha guardonat persones i col·lectius de Catalunya, República Democràtica del Congo, Colòmbia, Mèxic, Algèria o Bòsnia, per la seva lluita en favor de la reconciliació, la veritat, la justícia o la igualtat, amb una mirada també centrada en l’empoderament de les dones i la perspectiva de gènere.

Galeria d’imatges de l’acte de lliurament del Premi ICIP Construcció de Pau 2023 (Font: Parlament de Catalunya)

Vídeo de l’acte de lliurament del Premi ICIP Construcció de Pau 2023 (Canal Parlament)

Compartir