El Congrés Mundial per la Pau de Barcelona, coorganitzat per l’International Peace Bureau (IPB) i l’ICIP, ha assolit un total de 2.600 participants, que han seguit el centenar de conferències, tallers i esdeveniments culturals programats.

Sota el títol “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia“, el congrés s’ha celebrat en format híbrid, amb activitats presencials, repartides entre el Centre de Cultura Contemporània (CCCB) i la seu de Blanquerna – Universitat Ramon Llull, i retransmeses per internet.

900 persones han assistit de forma presencial al congrés, mentre que 1.700 ho han fet de manera virtual des de 126 països. A Barcelona s’han pogut escoltar activistes de l’Afganistan, Corea, Europa, els Estats Units, l’Índia o Mongòlia parlar de qüestions com el desarmament nuclear, la justícia climàtica, el racisme i els drets dels pobles indígenes.

Tal com explica el director executiu de l’IPB, Reiner Braun, aquest és el major esdeveniment internacional per la pau d’enguany. “Des del meu punt de vista, ha estat el congrés adequat en aquest difícil moment polític, i en el lloc adequat perquè hem rebut un gran suport de la ciutat. L’IPB seguirà treballant per un major compromís per la pau després del congrés”.

El congrés va néixer amb l’objectiu de dinamitzar el pacifisme internacional, ser un punt de trobada de diferents actors, redefinir l’acció per la pau i, com diu el lema del congrés, reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau.

Segons Jordi Calvo, vicepresident de l’IPB i membre del comitè local, aquests reptes s’han aconseguit: “Al congrés hem constatat que el moviment pacifista no està sol. La gran participació de moviments feministes, antiracistes i per la justícia global en les conferències i seminaris mostren que el pacifisme està més viu que mai, però que necessita adaptar-se a les noves narratives i generacions. Després d’aquest congrés el moviment per la pau català, espanyol, europeu i mundial és més fort”.

Cap a un Congrés Català de Cultura de Pau

El congrés també ha servit perquè les diferents entitats de pau de Catalunya es reunissin físicament per primera vegada des de l’inici de la pandèmia del coronavirus i de l’esdeveniment n’ha sortit el compromís d’organitzar un Congrés Català de Cultura de Pau en un termini de dos anys.

Serà després d’un procés d’anàlisi, reflexió i acció, tal com explica el director de l’ICIP i membre del comitè local, Kristian Herbolzheimer: “Els valors de la pau i la justícia són acceptats a casa nostra, però la realitat contrasta amb les bones intencions. El moviment per la pau ha de fer un pas més perquè els compromisos institucionals es plasmin en transformacions necessàries. Necessitem actualitzar el nostre discurs i cercar noves aliances per tenir un major impacte”.

El congrés es va inaugurar divendres 15 d’octubre amb un acte que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau. En aquesta sessió inaugural van participar noms destacats com el polític britànic Jeremy Corbyn i la directora executiva d’ICAN, Beatrice Fihn.

Vídeo íntegre de la sessió inaugural, divendres 15 d’octubre

Homenatge a Arcadi Oliveres

Al llarg del cap de setmana s’han portat a terme un centenar d’activitats, entre tallers i conferències (vegeu les organitzades per l’ICI`P en aquest enllaç´). També hi ha hagut espai per la part lúdica, amb un concert de la trompetista Memi Sillah i la banda Bigwé, mentre que la part més emotiva ha estat l’homenatge que les entitats i institucions del moviment per la pau de Catalunya han fet al mestre i referent Arcadi Oliveres, mort el passat mes d’abril, al Pati de les Dones del CCCB.

Representants del moviment han desplegat una pancarta on s’hi podia llegir “Gràcies sempre, Arcadi. De per vida” i han cantat la cançó Imagine, de John Lennon.

Exposició “Cara a cara amb les violències”

Coincidint amb la celebració del congrés, l’ICIP ha inaugurat aquest cap de setmana l’exposició fotogràfica Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica. La mostra, creada pel col·lectiu Ruido Photo s’ha pogut veur a la plaça Joan Coromines de Barcelona.

Premi Sean MacBride

Cada any, l’IPB atorga el Premi de la Pau Sean MacBride a una persona o organització que ha realitzat una tasca destacada per la pau, el desarmament i/o els drets humans. Aquest any el premi s’ha lliurat al moviment Black Lives Matter per la dedicació i l’esforç per crear un món on la vida de les persones negres pugui prosperar.

En representació del moviment, en el marc del Congrés Mundial per la Pau ha rebut el premi la reverend Karlene Griffiths Sekou, directora de Healing Justice and International Organizing: “El nostre moviment no és un moment en el temps, és un recordatori constant per erradicar la supremacia blanca, canviar les polítiques racistes i enderrocar els sistemes opressius”, a afirmat.

El director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, en la seva intervenció a la sessió inaugural

Podeu descarregar-vos imatges del Congrés Mundial per la Pau en aquest enllaç.

Compartir