La Junta de Govern de l’ICIP ha reconegut l’investigador i activista Vicenç Fisas i Armengol amb el Premi ICIP Construcció de Pau 2024 “per la seva extensa i continuada trajectòria en el camp de la investigació i l’activisme per la pau i els drets humans, i la mediació i l’anàlisi de conflictes”. La candidatura ha destacat d’entre la vintena de sol·licituds rebudes a nivell internacional, de persones a títol individual o d’institucions dedicades al foment de la pau.

Nascut a Barcelona el 1952, Fisas és doctor en Estudis sobre Pau per la Universitat de Bradford (Regne Unit). Al llarg de la seva trajectòria ha destacat en l’activisme a favor de la pau i la defensa dels drets humans, ha estat facilitador i analista de conflictes violents i de processos de pau, i ha dut a terme nombroses investigacions acadèmiques sobre conflictes, cultura de pau i desarmament. També ha destacat com a divulgador: ha publicat més de 70 llibres sobre temàtiques relacionades amb els seus àmbits d’expertesa, i ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació.

Com és habitual, l’ICIP celebrarà una cerimònia de lliurament del guardó el mes de setembre al Parlament de Catalunya, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Pau.

Activisme i recerca

Fisas s’inicia en l’activisme per la pau els anys 70, primer com a membre de l’Equip OC, el grup de suport als primers objectors de consciència al servei militar a Espanya, i més tard com a membre actiu del Casal de la Pau, de la Campanya Internacional contra el Comerç d’Armes i del Moviment Antinuclear de Catalunya. Amb la voluntat de compaginar activisme i recerca, l’any 1974 crea el Centre d’Anàlisi de Conflictes, un petit centre de documentació i anàlisi del moviment pacifista a partir del qual inicia contactes amb organitzacions pacifistes internacionals. I una dècada més tard és el fundador i coordinador del Programa de Pau i Conflictes del CIDOB (Centre d’Informació i Documentació Internacional de Barcelona), al mateix temps que es creen els principals centres de recerca per la pau a nivell espanyol i neix l’Associació Espanyola d’Investigació per la Pau (AIPAZ), de la qual Fisas també n’és fundador i president.

En paral·lel, els anys 90 cultiva l’activisme des de la Campanya internacional de prohibició de les mines antipersona i com a coordinador de les campanyes de desarmament promogudes per Amnistia Internacional, Greenpeace, Intermón-Oxfam i Metges Sense Fronteres.

Fundador de l’Escola de Cultura de Pau

El 1989, Fisas es vincula al Centre UNESCO Catalunya com a investigador sobre pau i desarmament i a la Càtedra UNESCO sobre Pau i Drets Humans que s’imparteix a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), al mateix temps que és designat responsable de la UNESCO sobre de prevenció de conflictes. A partir de l’èxit de la Càtedra UNESCO, el 1999 Fisas crea l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, de la qual en serà el director fins l’any 2016 i coordinarà el programa de Processos de Pau. L’ECP esdevé un centre d’investigació per la pau de referència a Catalunya el qual porta a terme recerca, formació, sensibilització i intervenció.

Experiència en mediació i prevenció de conflictes

Més enllà de l’activisme i la investigació acadèmica, al llarg de la seva carrera, Fisas ha participat en negociacions de pau a Colòmbia (2000-2016), el País Basc (1998-2003 i 2016), el Sàhara (2000-2010), el Kurdistan turc (2006-2015) i Filipines (2005-2017). La trajectòria més extensa l’ha desenvolupat a Colòmbia, on ha estat present en negociacions de pau amb les FARC i l’ELN, en diferents períodes. Aquesta experiència sobre el terreny el porta a ser assessor en temes de pau del Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya (2004-2010) i del Ministeri d’Afers Exteriors de Noruega (2010-2020), i col·laborador del Norwegian Peace Resolution Center (NOREF), des de l’any 2008. A partir del seguiment de diferents processos de pau arreu del món, durant deu anys Fisas publica l’Anuari de Processos de Pau (2006-2016), en el qual analitza l’evolució de les negociacions de pau.

Publicacions i reconeixements

Al llarg de la seva carrera ha publicat més de 70 llibres relacionats amb l’anàlisi dels conflictes i la cultura de pau, entre els quals destaquen El poder militar en España (1979), Introducció a l’estudi de la pau i dels conflictes (1987), Las armas de la democracia (1988), Ecología y seguridad en el Mediterráneo (1993), Las Naciones Unidas ante un mundo en crisis (1994), Cultura de paz y gestión de conflictos (1998), Adiós a las armas ligeras: las armas y la cultura de la violencia (2000), Procesos de paz y negociación en conflictos armados (2004), Diplomacias de paz: negociar con grupos armados (2015), La gestión de las crisis sociopolíticas: ¿prevención y/o cambio estructural? (2017), Manual de negociación de conflictos políticos (2021).

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diversos guardons, com el Premio Nacional de Derechos Humanos (1988), el Premi Memorial per la Pau Josep Vidal Lecha (1988) i el Premi Iniciativa Solidària de El Periódico de Catalunya (2007). Ara s’hi suma el Premi ICIP Construcció de Pau 2024, guardó que rebrà en una cerimònia pública el mes de setembre al Parlament de Catalunya.

Premi ICIP Construcció de Pau

L’ICIP convoca anualment, des de l’any 2011, el Premi ICIP Construcció de Pau amb la finalitat de guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

El guardó consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 6.000 euros. El lliurament del guardó té lloc anualment en una cerimònia institucional al Parlament de Catalunya coincidint amb el 21 de setembre, Dia Internacional de la Pau.

Compartir