Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat de Colòmbia a Europa

L’ICIP ha actuat com a Secretaria Tècnica a Europa de la Comissió de la Veritat de Colòmbia a partir d’un conveni de col·laboració signat entre les dues institucions, des de l’any 2019 fins a la finalització del mandat de la Comissió, l’agost de 2022. 

Durant tres anys, la Secretaria Tècnica ha tingut com a objectiu facilitar la participació de les víctimes colombianes residents a Europa, així com de les organitzacions socials i les institucions que han donat suport a la tasca de la Comissió de la Veritat des de l’exterior. Aquesta participació s’ha articulat en tres nivells: 

  • Nodes o grups de suport a la Comissió: 16 espais de trobada i participació individual i col·lectiva ubicats a 10 països: Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Espanya (Andalusia, Catalunya, Madrid, País Basc i València), França i Sud de França, Itàlia, Noruega, Regne Unit i Irlanda, Suècia i Suïssa
  • Grups de treball internodals en relació amb eixos temàtics: gènere, acompanyament psicosocial, reconeixement a les víctimes i familiars de víctimes de desaparició forçada. També es va formar un grup de segones i terceres generacions a l’exili i un grup ètnic.
  • Presa de testimonis: s’han format 90 persones que han pres més de 800 testimonis a víctimes que viuen a Europa. 

La tasca realitzada per la Secretaria Tècnica a Europa i la participació de l’exili colombià en el treball de la Comissió de la Veritat ha quedat recollida en al publicació El exilio y la Comisión de la Verdad de Colombia. Una experiencia inédita (ICIP i Comissió de la Veritat, 2023).

La publicació recull el llegat de la Comissió de la Veritat i els aprenentatges del procés de construcció de pau des de l’exili, tot posant èmfasi en els elements centrals de la participació:  com l’escoltal’enfocament psicosocialel reconeixement i el paper de l’art com a element sanador i de transformació, entre d’altres.

El Parlament de Catalunya va acollir dimarts 12 de juliol la presentació de l’informe final de la Comissió per a l’Aclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia, en un acte molt emotiu amb representació de víctimes del conflicte colombià exiliades a Catalunya. L’acte va ser seguit per prop de 250 assistents.

Com a Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat a Europa, l’ICIP ha produït diversos materials audiovisuals per mostrar els impactes de l’exili i la seva contribució a la construcció de pau a Colòmbia.

Documental 'Para volverte a ver'

L’any 2022, l’ICIP i la Comissió de la Veritat van produir un documental per mostrar el paper de la diàspora i l’exili colombià a Europa. El film, titulat ‘Para volverte a ver’, és una producció de Mandorla Films, una empresa audiovisual independent especialitzada en documentals.

El curt es va filmar a Dinamarca, Suïssa i Catalunya. En aquests països és on resideixen els quatre protagonistes de la pel·lícula, Yanira Restrepo, Juana Sánchez, Wilmer Torres i Lizethe Álvarez.

El rodatge va finalitzar durant la trobada de nodes que l’ICIP va organitzar l’abril del 2022 a Barcelona. En aquesta trobada van participar els comissionats Carlos Beristain i Lucía González, que també apareixen a la pel·lícula.

Vídeos sobre el procés de reconeixement de l'exili

En una iniciativa sense precedents, 120 víctimes que van haver de fugir de Colòmbia pel conflicte armat van crear dues cançons sobre l’exili amb el suport de la cantautora Marta Gómez. La primera, ‘Surcos de amor’, parla sobre la relació que les víctimes mantenen amb Colòmbia al seu imaginari. La segona, ‘Vuelve, és una una resposta simbòlica de Colòmbia cap a les víctimes.

Cinc capítols sobre els impactes de l'exili a les dones colombianes

L’ICIP i el grup internodal de gènere en suport a la Comissió de la Veritat van produir amb Alharaca Radio Feminista una sèrie de cinc podcasts sobre dones colombianes exiliades i en la diàspora, ‘Semillantes’.

Els podcasts van néixer amb l’objectiu de mantenir viva la memòria de les dones que es van veure obligades a abandonar Colòmbia per culpa del conflicte armat.

L’ICIP i la Comissió de la Veritat han publicat diversos informes i infografies per documentar, dignificar i socialitzar les experiències de les víctimes del conflicte colombià exiliades a l’exterior.

Última actualització: 15/01/2024