La Comissió de la Veritat va signar un conveni de col·laboració amb l’ICIP perquè actués com a Secretaria Tècnica a Europa des del maig del 2019 fins a la finalització del mandat de la Comissió. Va ser una figura de nova creació i que va sorgir arran del treball innovador de la Comissió de promoure la participació de la població que viu a l’exterior del país.
La Secretaria Tècnica va tenir l’objectiu de facilitar la vinculació de la feina amb les víctimes colombianes residents a Europa, així com les organitzacions socials i les institucions que van donar suport a la tasca de la Comissió de la Veritat dels països europeus on resideixen aquestes persones.
La centralitat de les víctimes i la seva participació activa en tota aquesta experiència va fer que constituís, en si mateixa, un acte de reconeixement cap a elles i, alhora, propiciés un procés que tingués un caràcter sanador i de tancament de ferides del conflicte.
A Europa, la participació es va articular en tres nivells:
- Nodes o grups de suport a la Comissió: 15 espais de trobada i participació individual i col·lectiva a 10 països: Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Espanya (Andalusia, Catalunya, Madrid, País Basc i València), França i Sud de França, Itàlia, Noruega, Regne Unit i Irlanda, Suècia i Suïssa
- Grups de treball internodals en relació amb eixos temàtics: gènere, acompanyament psicosocial, reconeixement a les víctimes i familiars de víctimes de desaparició forçada. També es va formar un grup de segones i terceres generacions a l’exili i un grup ètnic.
- Presa de testimonis: es van formar 90 persones que van prendre més de 800 testimonis a víctimes que viuen a Europa.